tirsdag 21. januar 2014

Erna, hva er det du driver med?


Høyre, med helseminister Bent Høie i spissen, sender i dag sitt forslag til lovendring om leger og reservasjon ut på høring. Forslaget går som kjent ut på at det nå ønskes at leger skal kunne nekte sine kvinnelige pasienter å henvises til abort. 

Har du hørt noe så vanvittig? 


Da jeg hørte om dette første gangen måtte jeg bare le. Tenkte at dette forslaget aldri kom til å bli tatt seriøst. Dette er jo Norge. Her har vi siden 1978 ment at kvinner skal ha rett til å bestemme over egen kropp. Det vil jo være et stort steg bakover i tid at noen leger skal kunne sitte der på sin høye hest og nekte en kvinne en behandling hun har krav på ifølge loven. 

Å gå inn på alle argumentene for hvorfor kvinner skal ha rett til selvbestemt abort blir for dumt. Det er en selvfølgelighet. Men alle vet at en abort ikke er noe en kvinne tar lett på. Det er enkelt å sette seg inn i den sorgen hun må gjennom når inngrepet først skal gjøres. Det er ingen som ønsker å gjennomgå en abort, men noen ganger er det det eneste riktige valget for den kvinnen. Tenk deg å da i tillegg skal måtte tigge og be om å få lov? Om å få lov til noe du i følge loven har krav på! Tenk ydmykelsen det er å bli nektet av fastlegen sin. Å bli sett ned på, avvist. Som om ikke skammen og samvittigheten allerede har plaget henne nok?

I helsenorge skal vi bli møtt med respekt, det er alle enige i. Da sier det seg selv at man skal få bli henvist dit man trenger, at ikke legers personlige mening eller religion skal ha noe å si for behandlingstilbudet! 

De som er for dette latterlige forslaget sier de ikke forstår motstandernes side i denne saken. Kvinnene kan vel bare velge en annen lege? Men hvorfor i alle dager skal hensynet til legen, som frivillig har tatt på seg jobben som doktor, komme foran hensynet til kvinnen? 

Og dette vil jo ingen ende ta. Nå har visse leger fått blod på tann og øyner også mulighet for å nekte kvinner prevensjon. Hvor skal grensa gå, egentlig? Skal veganere som jobber i klesbutikk få reservere seg mot å selge ullgensere? Muslimske servitører nekte å servere svinekjøtt? 

Har du en tankegang, en religion eller en moral som hindrer deg i å utføre jobben din skikkelig - så velg en annen jobb! 

At du, Erna Solberg, som kvinne kan føre så kvinnefientlig politikk forbauser meg. Selv om jeg ikke bestandig er enig i din politikk har jeg alltid sett på deg som en oppegående dame. Har likt deg godt. Har vært enig i noen av dine sider og synspunkter. Har til og med tenkt at du ville være en fin statsministerkandidat. Jeg tok altså feil. 

Jeg er ikke bare sint, jeg er også veldig, veldig skuffet. Skuffet over at dette i det hele tatt er noe å diskutere i 2014.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen en melding, setter stor pris på å høre fra deg!