tirsdag 12. april 2016

Reisetips: Poznan i Polen

Legger du shoppingturen med jentene til denne byen, kan du fylle posene (og det kulturelle lageret!) uten å tømme lommeboka.


Polen er, etter min mening, et undervurdert land å reise på tur til. Landet har flere flotte byer, deilig mat og lave priser. Det er også billig å reise dit.

4 polske zloty er ca 8 norske kroner.


 
I morgen reiser Didriksen min og jeg en tur til Warszawa - vi gleder oss! Det er kun en snartur, men vi skal kose oss med god mat og shopping, og i tillegg skal jeg en tur til frisøren.


Her er fra forrige gang jeg var hos frisør i Polen ...
En annen fin by i Polen er Poznan. Der var jeg for et par år siden, og i etterkant av det skrev jeg en liten reisereportasje for bladet Kamille.
 

Da jeg landet i Poznan må jeg innrømme det var med svært lave forventninger. Byen hadde jeg (flaut nok!) knapt hørt om, og dens kulinariske herligheter, bo- og shoppingforhold var helt ukjent for meg.

Denne skulpturen er en del av en fontene i en av Poznans mange fine parker.Jeg var muligens noe farget av stereotypiske bilder fra Øst-Europa; grått og gustent, kål, pølse og regn. Sant og sies var jeg litt skeptisk til om Poznan var riktig valg da jeg en endelig hadde en langhelg til disposisjon. Skal si jeg ble positivt overrasket!
Allsidig arkitektur i Poznan.Poznan er, med sine 600 000 innbyggere, en av de største byene i Polen. Selv om flybillettene hit er latterlig billige og reisetiden fra Skandinavia kort, er byen relativt fri for turisme.
Poznan spilte en sentral rolle under andre verdenskrig, og bybildet har derfor et historisk sus over seg. Det er plenty av muligheter for et dypdykk (eller et overflatedykk) i historien med Poznans mange museer og severdigheter. Byen er også spennende arkitektonisk, med vakre renessansebygg fra 1500-tallet, side om side med kjedelige «kommunistklosser», noe som gjør at du omtrent kan lese byens historie bare ved å vandre gjennom de pittoreske gatene.Alt dette, blandet med fantastiske shoppingmuligheter, trendy kafeer og spisesteder, samt priser så lave at det ikke er til å tro, gjør at Poznan som reisemål slår både London og København ned i støvlene hva angår mål for jentenes årlige shoppingtur.

Poznan har mange trendy kafeer og butikker.

Du bør smake på det lokale ølet!


 

Reise:

Er du heldig, kan du finne billetter helt ned til kr 59,- hos Ryanair med avreise fra Rygge (bookryanair.com). Eller du kan dra fra Torp og finne billetter til ca. 500-lappen. Taxi fra flyplassen og inn til Poznan sentrum tar ca. 20 minutter og koster deg i overkant av en hundrelapp. 

Bo:

Det er rimelig å bo på hotell i Poznan, så her kan du velge å bo nærmest gratis, eller for en gangs skyld unne deg femstjerners til en billig penge. Her er tre fine forslag:

Billig: Dobranoc Hostel & Apartements. Rom fra 1-10 personer. Alle rommene i morsom, trendy stil, ti minutters gange fra Gamlebyen. Rom fra ca. kr 200 per natt. dobranochostel.pl

Medium: NH Poznan. Dette flotte firestjerners-hotellet ligger i en 100 år gammel bygning i byens shoppingområde. Hotellet har fine, behagelige rom, samt spaavdeling. Rom fra ca. kr 500 per natt. nh-hotels.com/hotel/nh-poznan

Luksus: Blow up Hall 50 50. 5-stjerners hotell med fancy rom (er det lov å si at noen er litt glorete, men veldig gøyale?) og knallgod beliggenhet midt i sentrum, nær både gamlebyen og Stary Browar. Rom fra ca. kr 1500 per natt. blowuphall5050.com

Poznans største kjøpesenter har mye flott kunst utstilt.Shoppe:

Oooh, er du glad i å shoppe, har du kommet til rett sted! Ikke bare er prisene lave, men utvalget er også vanvittig stort. Poznan er en av byene i Europa med flest kjøpesenter per innbygger, hvor alle de kjente, internasjonale butikkene er representert, side om side med butikker vi ikke har her hjemme. I Poznan er butikkene åpne på søndager – perfekt for kjøpeglade nordmenn på helgetur. Liker du å dra til for eksempel London for å fråtse i dyre merker, eller for å gjøre gode kupp i kjedebutikker som River Island og Topshop, er det mye rimeligere å gjøre dette i Poznan. Tenk så mye shopping du kan gjøre for tusenlappene du sparer på reisekostnadene! Disse kjøpesentrene er verdt å besøke:

Stary Browar: Poznans største kjøpesenter, kåret til verdens beste. Det ligger i et gammelt bryggeri, og i tillegg til mer enn 200 butikker og restauranter, huser det fantastiske kunstverk. Stedet arrangerer også utstillinger og konserter. Eierens idé da hun startet, var å få folk til å trives med kunst og omgås kunst i det daglige. starybrowar5050.com

Galeria Malta: Dette senteret ligger i nærheten av innsjøen Malta, et populært tur- og rekreasjonsområde. Senteret er på størrelse med omtrent 20 fotballbaner (!), og du finner mer enn 170 butikker og restauranter her. galeriamalta.pl

 

Spise:

Skal du bare hive i deg noe raskt midt i en heftig shoppingrunde, kan du spise deg stappmett for under 50-lappen. Men unn deg i alle fall et kveldsbesøk på gode restauranter, for her får du mye for pengene!

vine bridge: Bitte liten restaurant rett ved katedralen, med prisbelønnede kokker som lager typisk polsk mat på ny, trendy (og kjempegod!) måte. Er du i det romantiske hjørnet, kan du bestille det eneste bordet de har ute på brua. Da kan du og din kjære sitte der helt alene, mens kelneren løper fram og tilbake mellom brua og restauranten. vinebridge.pl

Święta Krowa: Byens beste burger! Bra priser og sentral beliggenhet. facebook.com/swkrowa

Restauracja Toga: Ikke så stilig interiør, men nydelig, autentisk polsk mat, og menyen forandres etter sesongen. Virkelig verdt et besøk. Tips! La kelneren anbefale maten slik at du får noe du ikke har smakt før. Her er det mye rart på menyen som smaker så mye bedre enn du tror! toga.poznan.pl
 

Verdt å se:


Cathedral Island: Hvis du vil ta en pause i shoppingen å få med deg litt kultur, så anbefaler jeg en tur til Ostrów Tumski, eller Cathedral Island. Her finner du byens nye, moderne museum, Porta Posnania Centre. Museet er morsomt for både barn og voksne, med mange duppeditter å trykke på, og artige stasjoner hvor du lærer om polsk historie og Poznans rolle i landet, samtidig som du har det gøy. Ta gjerne også en tur innom Poznans usedvanlig vakre katedral – den er landets eldste.

stary rynek: Gamlebyen tiltrekker seg turistene med sine vakre, fargerike bygninger og mange restauranter og museer. Omtrent 60 prosent av gamlebyen ble ødelagt under andre verdenskrig, men har senere blitt gjenoppbygget, for det meste i den flotte renessansestilen. Er du glad i øl, finner du flere gode puber og restauranter her, som tilbyr ølsmaking med tilhørende deilig, polsk mat.

Cathedral Island.


 Vil du se snaps fra Warszawa i morgen - følg med på Snapchat: @heddabully

2 kommentarer:

 1. Årets sommerferie går hit i år, og jeg kan ikke si jeg gleder meg noe mindre etter å ha lest innlegget ditt!
  Jeg lurer også på om du har noen tips til gode neglsalonger i Poznan?

  SvarSlett
  Svar
  1. Dessverre testet jeg ingen skjønnhetssalonger da jeg var der, men vil anta det er både billig og bra — det er det i alle fall i Warszawa. :) Jeg likte Poznan godt, skikkelig god mat, godt øl og masse bra shopping. Og deilig at prisene er så lave. Håper du får en kjempefin tur! Og tester du noen neglsalonger, så tips meg gjerne!

   Slett

Legg gjerne igjen en melding, setter stor pris på å høre fra deg!